De klimaatdoelstellingen zijn duidelijk. We moeten nu de CO2-uitstoot terugdringen willen we de klimaatopwarming tot een minimum herleiden. Energiezuinige woningen spelen daarbij een belangrijke rol. Daarom riep de overheid de renovatieplicht in. Alleen zo ‘dwingt’ ze mensen om hun woning te renoveren met oog voor het klimaat. De bedoeling is dat elke woning tegen 2050 een A-label heeft.
Budget incalculeren
Ongeveer 70 procent van de Vlaamse woningen is gebouwd voor 1981. Toen was er van energiemaatregelen nog geen sprake. Een woning van die leeftijd energiezuinig maken, vraagt om een totaalaanpak: isoleren, verwarmingssystemen optimaliseren, hoogrendementsglas plaatsen ... Maar net die woningen zijn populair voor starters of mensen met een beperkt budget.
Specialisten schatten dat het gemiddeld 55.000 euro kost om een woning energiezuinig te maken. Hoe ouder het gebouw, hoe hoger de kosten. Al hangt alles af van de staat van het gebouw en welke werken er nodig zijn. Sowieso vertaalt de investering zich in een lagere energiefactuur en een betere levenskwaliteit.
Al investeren mensen op dit moment nog altijd liever in iets tastbaars. Een nieuwe keuken, vloer of badkamer. Een budget om alles aan te pakken, is er vaak niet. En wat met de marktwaarde? Een woning met A-label, maar waarbij het interieur al een paar generaties heeft meegemaakt? Daarvoor wil niemand meer betalen. De renovatieplicht moet mensen motiveren toch voor energiezuinige renovaties te kiezen in plaats van een prachtige parketvloer.
Prijsstijging nieuwe gebouwen, prijsdaling oude gebouwen
Mensen die het zich kunnen permitteren zullen dus sneller kiezen voor een gebouw met energielabel A. Een nieuwbouw. Of een volledig gerenoveerde woning. Een prijsstijging van dit type woning is dus meer dan waarschijnlijk.
Langs de andere kant lijkt het logisch dat de prijzen voor oudere gebouwen zich stabiliseren. Of misschien wel dalen. Want kopers hebben een groot deel van hun budget nodig om te renoveren. Zware prijsdalingen hoef je trouwens niet te verwachten. Want ondanks alles willen we wel graag een eigen woning. Zelfs mét verplichte renovatie.
Overheid springt bij
Hoe zit het dan met de huurwoningen? De kans is groot dat verhuurders de renovatiekosten gaan doorrekenen in de huurprijs. Een ramp voor huurders die nu al in een kwetsbare positie zitten.
Op dit moment heeft ongeveer 45 procent van de eigenaren geen middelen om hun woning te renoveren. Toch is het cruciaal dat iedereen de kans krijgt om mee op de kar te springen. Daarom riep de overheid renovatiepremies in het leven. Bovendien kun je een renteloze lening tot 20.000 euro aanvragen. Tenminste, als je renoveert tot een A-, B-, of C-label. De overheid hoopt hiermee ook de kosten voor verhuurders te drukken. Zodat die de huurprijzen niet de hoogte injagen.
Wie wel al mee op de kar zitten, zijn gemeenten en provincies. De meeste zetten nu al renovatiecoaches in. Die komen gratis, of voor een klein bedrag, jouw woning checken. Ze bekijken het totaalplaatje en geven advies op maat. Maak ook met een prijsraming erbij. Zo ben je zeker dat je de juiste renovatiewerken uitvoert. En tegen de juiste prijs.
De renovatieplicht zal dus zeker voor een verschuiving op de huizenmarkt zorgen. Hoe dat juist zal verlopen, is nog koffiedik kijken. Het belangrijkste is dat je rekening houdt met de renovatieplicht. En dat je in voldoende budget voorziet bij aankoop van een oudere woning.
Wist je trouwens dat je vanaf 2022 bij verkoop van je woning een EPC+ moet kunnen voorleggen? Je leest er hier meer over.
Wil je graag meer weten over de renovatieplicht van je (toekomstige) woning? Laat het ons weten en wij zoeken een antwoord op je vraag.