Malines Group | Nieuws | EPC geldigheid vervalt...

EPC geldigheid vervalt vanaf 2022

Vastgoednieuws

EPC geldigheid vervalt vanaf 2022

22 november 2021

Geldigheid van uw EPC-attest vervalt vanaf 01/01/2022. Wat betekent dit concreet voor u?

Geldigheid EPC vervalt bij verkoop

In 2019 kreeg het energieprestatiecertificaat (EPC) een grondige upgrade naar EPC+. Op het EPC+ wordt de energiezuinigheid van een pand bepaald met een letter. Van A+ (heel goed) tot F (heel slecht). Bovendien vind je op het certificaat de nodige tips en tricks om jouw woning energiezuiniger te maken. Daarmee wil de overheid mensen informeren en overtuigen om te renoveren.

 

EPC+ verplicht vanaf 2022

Normaal heeft het EPC een geldigheid van tien jaar. En dat blijft ook zo. Behalve als je je woonst verkoopt. Dan heb je het recente EPC+ nodig, uitgegeven vanaf 2019. Praktisch wil dit zeggen dat alle EPC’s van voor 2019, niet meer gelden bij verkoop vanaf 2022.

Het EPC+ heeft ook belangrijke financiële gevolgen. Want sinds 2021 moet je een EPC+ voorleggen, als je wilt genieten van de EPC-labelpremie en het renteloze renovatiekrediet.

 

EPC bij verhuur

Verhuur je een pand? Dan verandert er voor jou niets. Want voor verhuur blijft de geldigheid van het EPC tien jaar. Een EPC van 2018, vervalt dus pas in 2028.

Wil je je huurpand energiezuiniger maken? Overweeg dan zeker eerst een herkeuring naar een EPC+. Want alleen zo maak je aanspraak op een renteloze lening voor je renovatiewerken. Bovendien vermeldt het certificaat met welke aanpassingen je de woning energiezuiniger maakt.

 

EPC+ verplicht voor gemeenschappelijke delen appartementsgebouw

Vanaf 2022 is een EPC+ ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw. Denk aan het dak, de ramen, de verluchting … Ook collectieve installaties voor verwarming en warm water vallen hieronder.

Het EPC+ zet mede-eigenaars aan om na te denken over renovatiewerken. Want die hebben ook invloed op de energiezuinigheid van hun appartement.

Het EPC+ is vanaf 2022 niet meer vrijblijvend. Heeft het gebouw geen geldig certificaat? Dan hangt er bij controle een boete boven het hoofd van de eigenaar van het gebouw of de vereniging van mede-eigenaren.

 

Info over geldigheid EPC

Heb je nog vragen over je EPC? Of over welke stappen je moet ondernemen om een EPC+ te verkrijgen?

Neem dan gerust contact met ons op.