Malines Group | Nieuws | Woningprijzen blijven...

Woningprijzen blijven stijgen

Vastgoednieuws

Woningprijzen blijven stijgen

15 februari 2022

De woningprijzen blijven stijgen. Momenteel spant Leuven de kroon met een gemiddelde aankoopprijs van 445.864 euro. In Hasselt kan je het goedkoopst kopen dankzij de gemiddelde woningprijs van 307.710 euro. Ook de leeftijdscategorie van kopers zit in de lift. Het aantal kopers jonger dan 30 jaar daalde en dit is hoogstwaarschijnlijk ook een gevolg van de stijgende woningprijzen.

Oorzaak van de stijgende woningprijzen? Een combinatie van verschillende factoren

De coronacrisis, meer vraag dan aanbod en inflatie. Door de pandemie ontstonden er problemen met transport, kwam er een tekort aan grondstoffen en dit alles rekenen verkopers uiteraard door in hun verkoopprijzen. Veel mensen gaan op zoek naar een nieuwe woonst. Door deze grote vraag aan vastgoed stijgen de prijzen én de concurrentie tussen potentiële kopers. Inflatie: je kan vandaag minder kopen voor 1 euro in vergelijking met gisteren.

Woningprijzen blijven stijgen 2

Jonge kopers moeten opboksen tegen investeerders

"Het gaat om jonge mensen die op zoek zijn naar een eigen woning. Deze is heel actief vanwege de lage rentevoeten. Daarnaast zijn er mensen die vastgoed zoeken als investering, dus kopen om het dan te verhuren", zegt Bart Van Opstal van de Federatie van Notarissen.

"Investeerders kiezen vaak voor een appartement. Het gaat dan vooral om recente en nieuwbouwappartementen, met twee slaapkamers." zegt Van Opstal. Jonge kopers dienen vaak de concurrentie aan te gaan met investeerders. Dit maakt het voor de jongere generatie natuurlijk niet makkelijker om een geschikt pand te kunnen kopen.

 

Ook de huurprijzen volgen de stijgende trend

Antwerpen is lang niet meer de enige stad in Vlaanderen waar je gemiddeld 950 euro per maand betaald voor de huur van een appartement of woning. Mechelen en Leuven volgen het voorbeeld van Antwerpen en komen samen in de top 3 van hoogste huurprijzen. In Leuven betaal je gemiddeld 900 euro per maand, in Mechelen is dat maandelijks gemiddeld 870 euro.

Oorzaak? De opwaardering van de steden in de afgelopen jaren en – opnieuw – meer vraag dan aanbod. Wanneer een woning te huur wordt aangeboden is het geen uitzondering meer dat deze binnen de week verhuurd wordt.

 

Snel zijn is dus de boodschap, zeker als je op zoek bent naar een huur- of koop pand. Schrijf je in op onze website om als eerste op de hoogte te zijn van onze nieuwe panden. De moeite? Ja zeker! Klanten die zich registeren in het klantenbestand worden drie dagen voor het grote publiek op de hoogte gehouden bij lancering van nieuwe panden. Wie weet maken wij ook van jouw vastgoed een mooi verhaal!