Malines Group | Nieuws | Mazoutketel vervangen...

Mazoutketel vervangen in 2022: regelgeving

Vastgoednieuws

Mazoutketel vervangen in 2022: regelgeving

23 december 2021

Wil je jouw mazoutketel in 2022 vervangen? Weet dan dat er een verbod op stookolieketels komt. Waarom en wat de alternatieven zijn? Dat lees je hier.

Mazoutketel vervangen in 2022? Vermijd boetes

Maar 16% van de Vlaamse woningen verwarmt nog met stookolie. Toch is het aandeel in de uitstoot van broeikasgassen door verwarmingsinstallaties wel 40%. Stookolie is dan ook een van de meest vervuilende fossiele energiebronnen. Logisch dat Vlaanderen zijn inwoners warm wil maken voor andere verwarmingsinstallaties. Daarom komt er een verbod op stookolieketels vanaf 2022.

Wil je nog snel je mazoutketel vervangen in 2022? En wil je een boete vermijden? Hou dan rekening met de kleine lettertjes. We vatten voor jou de nieuwe regels samen en bekijken welke mogelijkheden er dan wel zijn.

 

Verbod op stookolieketels

Eerst het goede nieuws: je bent niet verplicht om je mazoutketel te vervangen in 2022. Zolang deze nog prima werkt. Kleine herstellingen zijn wel nog toegestaan. Ook als je je woning koopt of verkoopt, ben je niet verplicht om de stookolieketel te vervangen. Al zal de EPC er wel melding van maken.

Je mag ook nog een mazoutketel plaatsen als er geen aardgasaansluiting is in jouw straat. Is die er wel? Dan mag je vanaf januari 2022 geen stookolieketel meer installeren.

Meer nog. Ook in nieuwbouwwoningen of woningen die gerenoveerd worden met het oog op een lager EPC, is er een verbod op stookolieketels. Zelfs als er geen aardgasaansluiting in de buurt aanwezig is. Dit geldt voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2022.

 

Mazoutketel vervangen voor 2022

Nog snel in 2021 een mazoutketel bestellen? Dan is de kans groot dat de installateur pas in 2022 de ketel komt plaatsen. Te laat dus. Er hangt je dan een boete boven het hoofd.

Er is wel één uitzondering. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) is er zich van bewust dat er op dit moment leveringsproblemen zijn met de ketels. Daarom besliste het om mazoutketels besteld voor 18 november 2021 en uiterlijk geplaatst op 31 maart 2022 toe te staan.

 

Alternatieve verwarmingsinstallaties

Mag je nog wel een stookolieketel plaatsen? Dan moet deze een energielabel B hebben. Dat geldt ook voor combiketels gas/stookolie.

Als je een aardgasaansluiting hebt, dan is de condensatieketel het logische alternatief voor een mazoutketel. Deze ketels hebben een A-label en voldoen dus sowieso aan de minimumvereisten.

Je kunt ook verwarmen met een pelletketel of met propaan, butaan of lpg. Al is de vraag of deze manieren van verwarmen wel gezond(er) zijn. En wanneer de overheid ook deze installaties aan banden legt.

Wil je zeker zijn? Kies dan voor een milieuvriendelijk verwarmingssysteem met een zonne- of warmteboiler of de (hybride) warmtepomp. Deze installaties hebben (bijna) geen uitstoot. En de investering betaalt zichtzelf terug op langere termijn omdat je energiekosten dalen.