Malines Group | Nieuws | Welke factoren hebben...

Welke factoren hebben invloed op de waarde van je eigendom? +  4 tips!

Vastgoednieuws

Welke factoren hebben invloed op de waarde van je eigendom? + 4 tips!

18 juli 2022

Op zoek naar een nieuwe woning of appartement? Of wil je verkopen om nadien iets te huren? Zet de eerste stap en laat je huidige eigendom schatten. Zo weet je exact in welke prijsklasse je moet gaan zoeken en hoeveel budget je kan uitgeven. Maar, welke factoren bepalen nu de juiste prijs van jouw eigendom? En hoe kan je die opkrikken? Dat lees je hieronder.

Hoe groot is je eigendom?

De oppervlakte van je eigendom bepaalt een groot deel van de waardebepaling. Hoeveel slaapkamers zijn er, hoe groot is de leefruimte, keuken, en is er een garage of kelder aanwezig?  

Waar is je eigendom gelegen?

Een woning in het centrum van de stad, of op een rustige ligging zal hoger geschat worden dan een woning in het centrum van een kleinere gemeente of aan een drukke steenweg. Ook verbindingen met het openbaar vervoer en nabijgelegen winkels zijn vaak een meerwaarde.  

Wanneer werd je woning gebouwd?

Heb je een recente nieuwbouw, een ouder te renoveren pand of een volledig gerenoveerd appartement? Vernieuwde woningen of appartementen scoren beter en krijgen ook een betere EPC-score, waardoor de waarde hoger zal liggen. 

Werd de woning gerenoveerd?

Dan wordt er ook nauwkeuring gekeken naar de afwerkingen en gebruikte materialen. Hoogwaardig afgewerkte panden krijgen vanzelfsprekend een hogere waarde toegekend.  

Is er een buitenruimte zoals tuin of terras aanwezig? Zorg dan dat ze er aantrekkelijk uitzien, want ook dát heeft een positieve invloed op de waarde. 

 

Uiteraard willen we allemaal dat onze eigendom voor de beste prijs verkocht wordt.

Dankzij de volgende tips kan je de prijs nét dat tikkeltje doen stijgen

- Check je woning op duurzaamheid. Heb je nog enkele beglazing? Overweeg dan om nieuwe ramen te laten plaatsen voor verkoop. Ook een goed geïsoleerd dak is een grote meerwaarde.  

- Zorg voor een goed onderhouden tuin of terras. 

- Denk ook aan de buitenkant van je woning of appartement: ziet je gevel niet meer al te nieuw uit? Overweeg dan een gevelreiniging of een vers likje verf. Meteen een heel ander gezicht!  

- Denk na over welk doelpubliek je vooral zal aanspreken bij de verkoop van je woning of appartement. Een woning met 3 slaapkamers en tuin is ideaal voor een gezin, terwijl een gelijkvloers appartement vaak oudere mensen zal aantrekken. Bij de gezinswoning let je dus best op veel lichtinval en duurzaamheid, het gelijkvloers appartement zal vooral in orde moeten zijn op vlak van comfort. Hierop kan je afstemmen welke eventuele investeringen het meest de moeite zijn.  

 

Je eigendom verkopen?  Vraag dan nu je gratis schatting aan!