Malines Group | Nieuws | Welke documenten heb i...

Welke documenten heb ik nodig voor de verkoop van mijn eigendom?

Vastgoednieuws

Welke documenten heb ik nodig voor de verkoop van mijn eigendom?

19 december 2022

Wanneer je je eigendom wil verkopen, komt daar heel wat bij kijken: foto’s maken, bezoeken regelen, de nodige documenten aanvragen en verzamelen, … Welke documenten zijn nu eigenlijk verplicht bij de verkoop van je woning of appartement? Hieronder maakten we voor jou een duidelijk overzicht.

Asbestattest 

Sinds kort mocht dit attest aansluiten in de rij van verplichte documenten bij verkoop. Het is een rapport waarin uitgelegd staat, in welke staat en mate er asbest aanwezig is in het gebouw. Dit attest is verplicht voor woningen of appartementen gebouwd of verbouwd voor 2001. Het attest wordt opgemaakt door een gecertificeerd asbestdeskundige. Om het verslag op te maken komt de deskundige ter plaatse en neemt indien nodig enkele staalnames die naar een labo gestuurd worden. Of er asbest aanwezig is heeft geen invloed op of je al dan niet je eigendom mag verkopen. Het belangrijkste is dat het vastgesteld werd. Onrechtstreeks zal dit wel invloed hebben op de verkoopprijs – rekening houdend met eventuele vernieuwingen. Let op: Zonder asbestattest kan er geen koopovereenkomst getekend worden. 

 

Keuring van de elektriciteit 

De elektrische keuring is een controleverslag van de elektrische installatie van een woning. Het attest is voor elke woning verplicht. De woning moet niet speciaal goedgekeurd worden voor verkoop, maar het verslag moet er wel zijn. Wel is de koper verplicht het pand opnieuw naar de huidige veiligheids- en energienormen te vernieuwen om hierna een nieuwe keuring te laten uitvoeren en goedkeuring te krijgen. 

 

EPC 

Het energieprestatiecertificaat of EPC is een verslag waarin vastgesteld wordt hoe energiezuinig – of onzuinig – een woning of appartement is. Dit gebeurt door middel van een score van A+ tot F. Hoe hoger de score, hoe minder energie het pand gebruikt, des te beter het certificaat. Deze score heeft vanzelfsprekend een relatief grote invloed op de verkoopprijs.  

 

Postinterventiedossier  

Het postinterventiedossier of PID is verplicht bij elke verkoop van een woning of appartement in België waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001, of waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door één of meerdere aannemers. Het is een rapport waarin alle informatie verzameld staat over de structuur en veiligheid van een gebouw en is bedoeld als bescherming voor de nieuwe eigenaars die eventueel werken gaan uitvoeren. Het dossier bevat onder andere plannen en tekeningen van de structuur van het gebouw en de technische installaties, plaatsing van gas- water en elektriciteitsleidingen, contactgegevens van een eventuele aannemer of architect, …  

 

Stookolietankcertificaat 

Verwarm je je woning met mazout? Dan ben je ook verplicht een stookolietankkeuring voor te leggen bij verkoop. 

 

Bodemattest 

Ook een bodemattest is verplicht bij verkoop. Het is een attest dat meer informatie geeft over – zoals het woord het zelf al zegt – de bodem. Of de grond verontreinigd, opgespoten, vervuild of helemaal gezond is, vind je terug in het bodemattest.  

 

Stedenbouwkundige inlichtingen  

Wanneer je je woning verkoopt ben je verplicht stedenbouwkundige informatie ter beschikking te stellen. Dit is informatie over eventuele bouwovertredingen, vergunningen, de ligging en de bestemming van het goed en verkavelingsvoorschriften. De info verwerkt in een attest wordt afgeleverd door de gemeente en is een jaar geldig. Indien een eigendom opnieuw vervreemd wordt binnen dat jaar, is er wel een nieuw attest nodig. Het attest kan maar één keer gebruikt worden. 

 

Kadastraal uittreksel  

Dit is een uittreksel dat alle kadastrale perceelgegevens zoals de oppervlakte, soort van het pand, kadastrale inkomen etc. weergeeft.  

 

Watertoets 

Ligt je eigendom in overstromingsgevoelig gebied, of niet? Als verkoper (en bovendien ook als verhuurder) van vastgoed ben je verplicht je potentiële koper in te lichten wanneer het pand of de grond in een afgebakend overstromingsgebied ligt. Hiervoor kan je vinden via het Geoloket.