Malines Group | Nieuws | Wat is een derdenreken...

Wat is een derdenrekening en waarvoor dient het?

Vastgoednieuws

Wat is een derdenrekening en waarvoor dient het?

21 april 2022

Wanneer je een woning of appartement aankoopt, wordt er gevraagd het voorschot op een derdenrekening te storten. Dit is een aparte bankrekening die gebruikt wordt om bedragen te beheren die toekomen aan derden. Deze bedragen worden “derdengelden” genoemd.

Het bedrag dat niet gericht is aan de beheerder van de derdenrekening (bijvoorbeeld de makelaar of notaris) wordt tijdelijk geparkeerd totdat het geld aan de uiteindelijke begunstigde kunnen worden uitgekeerd, dit moet binnen de 4 maanden na ontvangst gebeuren en mag in de tussentijd absoluut niet gebruikt worden voor andere uitgaven.  

 

Af en toe hoor je nog enkele horrorverhalen opduiken van makelaars die na het ontvangen van jouw voorschot van de aardbol verdwijnen. Dit is vanaf heden gelukkig niet meer mogelijk. Je bent volledig verzekerd bij het storten van een voorschot op een derdenrekening. Moest dit dus - uitzonderlijk - toch gebeuren, ben je verzekerd en krijg je dus het gestorte bedrag gewoon terug op je rekening. Dit principe is trouwens ook van kracht in geval van faillissement.