Malines Group | Nieuws | Vastgoeddilemma: koop...

Vastgoeddilemma: koop of huur ik met de huidige rente?

Vastgoednieuws

Vastgoeddilemma: koop of huur ik met de huidige rente?

16 mei 2023

Huren of kopen, het eeuwige dilemma. Want is het in de huidige situatie met hoge rentes en gestegen vastgoedprijzen misschien zelfs voordeliger om te huren dan te kopen? We maken graag voor jou de afweging.

Stel: je huurt een appartement of woning en hebt de kans je overige vermogen te beleggen. Dan kan het best zijn dat je op het einde van de rit in vergelijking met het aankopen van vastgoed meer winst zal maken. Al zijn er natuurlijk wel enkele voor- en nadelen aan verbonden. Zo ben je als huurder o.a. vrijgesteld van notariskosten, registratiekosten, tal van onderhoud door slijtage in je appartement of woning, … Maar ben je op het einde van je huurcontract al je geld ‘kwijt’ en heb je geen pand in handen, terwijl je dat bij kopen wel hebt.  

 

Het is dus belangrijk om zelf de afweging te maken met de aandachtspunten voor ogen dat jij belangrijk vindt. Ben je graag flexibel op basis van je woonplaats en wil je bijvoorbeeld niet vasthangen aan een woning in een bepaalde stad? Dan is huren een goede optie voor jou, want behalve aan een opzegtermijn, hang je nergens aan vast. Bouw je toch liever iets op, kies je graag helemaal zelf de vloeren, keuken, badkamer en volledige uitrusting van je thuis? Dan is kopen voor jou waarschijnlijk een betere optie. 

 

Let’s talk numbers, wat is het financiële verschil tussen kopen en huren?  

Uiteraard is dit allemaal afhankelijk van variabele factoren zoals indexatie van de huurprijzen, rentes, opbrengstmarges van de beurzen, …  

 

Voorbeeld:  

Rendement na 25 jaar.  

Je koopt een woning aan de gemiddelde aankoopprijs van 358.000 euro. We houden rekening met een jaarlijkse stijging van de huizenmarkt van 3% en een rendement op aandelen van 6%. 

 

Je koopt, dus moet rekening houden met extra kosten zoals registratierechten, onroerende voorheffing, rentelasten, onderhoudskosten, schuldsaldoverzekering en andere aankoopskosten. Voor de schuldsaldoverzekering gaan we uit van een eenmalige premie van 4000 euro en de onroerende voorheffing zetten we vast op 1000 euro per jaar.  

 

-> Eigen vermogen na 25 jaar kopen = 750.000 euro 

 

Je huurt een appartement aan de gemiddelde huurprijs van 815 euro/maand.  Voor verhuur gaan we uit van een jaarlijkse indexatie van 2%. Het geld dat je niet aan eigen inbreng en andere (extra) kosten besteedt (dat je bij een aankoop wel hebt), beleg je in aandelen.  

 

-> Eigen vermogen na 25 jaar huren en beleggen = 974.000 euro 

-> Eigen vermogen na 25 jaar huren en je spaargeld op een spaarrekening plaatsen (rente 1%) = 374.000 euro 

 

Uiteraard zijn deze berekeningen onder voorbehoud van alle veranderlijke factoren.  

Er nog niet helemaal uit of je wilt huren of investeren in vastgoed? Vraag raad aan je vastgoedmakelaar. 

Bron: De Tijd