Malines Group | Nieuws | Unicum in Mechelen: be...

Unicum in Mechelen: betaalbaar wonen dankzij budgethuur

Vastgoednieuws

Unicum in Mechelen: betaalbaar wonen dankzij budgethuur

1 oktober 2024

Resio in samenwerking met Malines Rental en Stad Mechelen zetten een grote stap richting betaalbaar wonen met het pas opgeleverde innovatieve woonproject ‘Nieuw Noord’. Dit baanbrekende project aan de Oscar Van Kesbeeckstraat brengt 16 sociale huurwoningen die voor 18 jaar aan Woonland worden verhuurd en introduceert voor het eerst 32 budgethuurwoningen in de stad. Deze combinatie zorgt voor een inclusieve en betaalbare woonomgeving, en biedt een oplossing voor de woonnoden van verschillende inkomensgroepen.

Dit project is een primeur voor Mechelen. Budgethuur richt zich op gezinnen met een middeninkomen die buiten de criteria voor sociale huisvesting vallen, maar voor wie de private huurmarkt te duur is. Deze aanpak biedt hen een betaalbare en duurzame woonoplossing.

 

De appartementen zijn financieel toegankelijk met een huur die minimaal 15% lager ligt dan de markthuur in Mechelen.  Zo kan je bv. een ruim, kwalitatief 2-slaapkamer nieuwbouwappartement van ca. 100m² inclusief parking met een ruim terras huren voor ca. 935€/maand.

 

Lage energiekosten & duurzaamheid 

De appartementen in het project zijn niet alleen financieel aantrekkelijk,

maar ook duurzaam. Met een E-peil van 15 of lager is het energieverbruik laag, wat de betaalbaarheid en leefkwaliteit voor de bewoners extra ten goede komt.

 

Marnik Verdonck van Resio vult aan: “Voor het eerst brengen we een project op de markt waarin budgethuur centraal staat. We zijn erin geslaagd om woningen aan te bieden die niet alleen betaalbaar zijn voor gezinnen met een middeninkomen, maar ook voldoen aan hoge kwaliteits- en duurzaamheidsnormen. Het betreft hier 48 betaalbare huurappartementen met een E-peil van 15 of lager. Deze samenwerking met de stad en Woonland heeft bewezen dat er nieuwe manieren zijn om wonen toegankelijk te maken voor een bredere groep." 

 

Malines Rental, zusterbedrijf van makelaar Malines Group, zal het beheer voor haar rekening nemen. ‘Bij Malines Rental zijn we enorm trots dat we deel mogen uitmaken van dit project en blijven we ons inzetten om duurzame en betaalbare woonoplossingen te realiseren die het leven van de bewoners echt verbeteren. Samen werken we aan een betere toekomst voor de Mechelse huurmarkt. We vinden het belangrijk dat iedereen over een betaalbare en vooral energiezuinige woning kan beschikken.’ Aldus Andreas van Deyck van Malines Rental. 

 

De verhuur zal kortelings in Oktober van start gaan. Geïnteresseerden zullen zich kunnen aanmelden via het online platform van de Vlaamse Overheid en via de website van Malines Group. 

 

Unicum in Mechelen: betaalbaar wonen dankzij budgethuur 2

Om in aanmerking te komen dien je een attest aan te vragen via het formulierenloket Wonen in Vlaanderen en moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:  

  • Je bent ingeschreven in het bevolkingsregister of op een referentieadres. 
  • Je mag geen woning of perceel bestemd voor woningbouw volledig in volle eigendom hebben in binnen- en/of buitenland. 
  • Je inkomen op het laatst beschikbare aanslagbiljet mag niet hoger zijn dan: 

- 51.990 euro voor een alleenstaande 

- 74.280 euro voor een alleenstaande met één persoon ten laste, te verhogen met 4.170 euro per persoon ten laste vanaf de tweede persoon ten laste 

- 74.280 euro voor andere personen, te verhogen met 4.170 euro per persoon ten laste 

 

Samen met dit verplichte attest, kan je dan een aanvraag indienen om zo’n woning te bekomen. Je kiest zelf voor welke unit je je kandidaat stelt, afhankelijk van jouw voorkeuren en behoeften. De rangschikking en toewijzing van kandidaten gebeurt op een eerlijke manier, namelijk door een willekeurig systeem.