Malines Group | Nieuws | Overstromingsrisico bi...

Overstromingsrisico bij vastgoed – hoe zit dat juist?

Vastgoednieuws

Overstromingsrisico bij vastgoed – hoe zit dat juist?

24 januari 2023

Sinds 1 januari 2023 geldt er een nieuwe regelgeving rondom de overstromingsgevoeligheid van bouwgrond en vastgoed. Voorheen was ‘De Watertoets’ reeds verplicht mee te delen bij de verkoop of verhuur van vastgoed. Vanaf heden wordt er een onderscheid gemaakt tussen het perceel en het gebouw en het effectieve overstromingsrisico.

Voor de vernieuwde watertoets werden de G- en P-scores uitgerold. De G-score beschrijft het overstromingsrisico van het betreffende gebouw, de P-score doet dat voor het perceel. Beiden worden uitgedrukt in een schaal van A tot D, waarbij score A op het beste wijst. Bij een score D kan je uitgaan van een middelgrote kans op overstroming in het huidige klimaat. Het attest is steeds één jaar geldig.

 

Wanneer we spreken van een klasse D, wordt er nog een extra onderscheid gemaakt en moet er een extra pictogram afgebeeld worden. De boom met golven betekent dat het perceel kan overstromen, de woning met golven wijst erop dat het pand een middelgrote kans heeft op overstroming.

Overstromingsrisico bij vastgoed – hoe zit dat juist? 2

Pictogrammen: VR 2022 2511 DOC.1289/2