Malines Group | Nieuws | Overstromingsgevaar ve...

Overstromingsgevaar vermijden: stappenplan om te weten of een woning risico loopt

Vastgoednieuws

Overstromingsgevaar vermijden: stappenplan om te weten of een woning risico loopt

23 november 2023

Vandaag is het een enorm actueel onderwerp: overstromingen en overstromingsgevoelig gebied. Na de vele regenval is het niet abnormaal dat je jezelf afvraagt of de woning dat je op het oog hebt in overstromingsgevoelig gebied ligt of niet. Als vastgoedkantoor begrijpen we die bezorgdheid. Hoe weet je of de mogelijkheid van overstromingen bestaat in het gebied waar je een woning wil aankopen?

Er zijn verschillende bronnen waar je kan checken of de woning die je wil kopen in een overstromingsgevoelig gebied ligt.

 

Via het kadaster

Het kadaster of het register van onroerende goederen kan informatie verstrekken over overstromingsrisico's in een specifiek gebied. In sommige landen of regio's kan deze informatie online toegankelijk zijn.

 

Via overheidswebsites zoals Vlaanderen.be

Veel overheden verstrekken gedetailleerde informatie over overstromingsrisico's en -kaarten op hun websites. Deze kaarten tonen de gebieden die vatbaar zijn voor overstromingen, inclusief de mate van risico.

 

Via het document voor overstromingsrisico bij het te koop gestelde pand

Sinds 1 januari 2023 geldt er een nieuwe regelgeving rondom de overstromingsgevoeligheid van bouwgrond en vastgoed. Voorheen was ‘De Watertoets’ reeds verplicht mee te delen bij de verkoop of verhuur van vastgoed. Vanaf heden wordt er een onderscheid gemaakt tussen het perceel en het gebouw en het effectieve overstromingsrisico. Dit document is steeds verplicht mee te delen wanneer je een pand te koop zet en moet je dus kunnen raadplegen