Malines Group | Nieuws | Investeren in nieuwbou...

Investeren in nieuwbouw of bestaand vastgoed?

Vastgoednieuws

Investeren in nieuwbouw of bestaand vastgoed?

12 juli 2022

Je wil investeren in vastgoed om je eigendom dan te kunnen verhuren, maar kies je dan voor een bestaand pand of toch maar voor nieuwbouw? Een belangrijke afweging om te maken, want het heeft beiden zijn voor- en nadelen. Hoe je die afweging maakt? Daar helpen we graag bij!

Laten we beginnen bij het begin: verhuren is sowieso een goed idee. De woningmarkt maakt steeds meer de ommekeer naar een huurmarkt waardoor de huurprijzen stijgen, en jij dus meer rendement zal bekomen. 

Wie kiest voor een investering in bestaand vastgoed, maakt de eerste jaren een hoger rendement maar heeft een grotere kans op kosten en eventuele renovatiewerken. Wie beslist in nieuwbouw te investeren, zal een iets trager oplopend rendement bekomen, maar heeft wel een vele lagere kans op kosten. Zo “simpel” is het, of lijkt het alleszins.  

Een bestaande woning of appartement kan je vaak net wat goedkoper aankopen, maar heeft meestal nog enkele renovatiewerken nodig om als kwaliteitsvol pand verhuurd te kunnen worden. Nieuwe badkamer en keuken zijn een plus, maar vooral een goede isolatie en minimaal dubbele beglazing zijn een must voor een interessant EPC-pijl. Een belangrijke factor bij huurpanden. Aangezien de materiaalprijzen momenteel zo oplopen en er dikwijls problemen zijn met de levering van die materialen, loop je daar de zekerheid die je bij nieuwbouw wel hebt mis. Je nieuwbouw wordt opgeleverd en is instapklaar, een bestaande woning heeft vaak nog wat liefde nodig. 

Investeren in nieuwbouw of bestaand vastgoed? 3

De voordelen van het aankopen van bestaand vastgoed:  

- Vaak goedkopere aankoopprijs 

- Sommige renovatiewerken kunnen aan 6% btw 

- Je kiest alles naar eigen smaak en stijl 

- Je renoveert naargelang je budget 

De voordelen van het aankopen van nieuwbouw: 

- Alles fris en nieuw / instapklaar 

- De nieuwste bedradingen en domotica 

- Energiezuinig volgens de laatste normen en dus een interessant E-peil 

- Geen onderhoudskosten de eerstvolgende jaren  

 

Conclusie? Maak een juiste inschatting van je budget en eventuele renovatiekosten voordat je de knoop doorhakt.  

Wens je meer info over investeren in vastgoed? Maak je afspraak met één van onze vastgoedexperten en start met verhuren! We gaven je een hele hoop aan informatie op ons event ‘investeren in vastgoed’, de volgende editie niet missen?  Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwtjes!