Malines Group | Nieuws | Hoe vind je een betrou...

Hoe vind je een betrouwbare aannemer voor je (ver)bouw(ing)?

Nieuwbouw

Hoe vind je een betrouwbare aannemer voor je (ver)bouw(ing)?

16 juni 2022

Je kocht een woning of appartement dat je graag wil (ver)bouwen, maar weet niet waar te starten bij de zoektocht naar de juiste aannemer? De schrik van de verkeerde aannemer kiezen zit er bij de meeste mensen wel in: wat als hij failliet gaat, als hij geen goed werk levert of ik hem niet meer terugzie na het storten van mijn voorschot? Er bestaan enkele goede tips en tricks om te achterhalen of een aannemer al dan niet betrouwbaar is. We zetten ze voor jou hieronder op een rijtje!

Je doet best een beetje opzoekwerk voor je beslist met een aannemer in zee te gaan. Websites zoals Trustup.be en Buildyourhome.be helpen je al een heel eind verder bij je zoektocht. De werkmannen vermeld op deze websites werden reeds voor jou gecontroleerd en hebben geen schulden bij de fiscus of sociale zekerheid.  

Wanneer je zelf de betrouwbaarheid van een aannemer (extra) wil nagaan, kan je als eerste stap eens een kijkje nemen op KBO Public Search. Aannemers moeten zich registreren bij de Kruispuntbank Voor Ondernemingen en moeten hiervoor kunnen aantonen dat ze over de vereiste vakbekwaamheid beschikken. Je voert simpelweg het ondernemingsnummer of de bedrijfsnaam in op deze website

Aannemers zijn verplicht een verzekering van 10-jarige aansprakelijkheid aan te stellen. Dit houdt in dat je 10 jaar verzekerd bent vanaf de oplevering voor ernstige gebreken zoals scheuren in de gevelbekleding, gebreken die overstromingen veroorzaken, het niet-waterdicht zijn van buitenramen, … De aannemer in kwestie moet je hiervan een attest kunnen bezorgen. 

Via checkinhoudingsplicht.be kan je met behulp van het ondernemingsnummer nagaan of de aannemer in kwestie schulden heeft bij bepaalde instellingen of bedrijven. Wanneer dit het geval is, kan je er alvast van uit gaan dat de aannemer niet in een stabiele financiële situatie zit en dus niet als ‘betrouwbaar’ kan beschouwd worden. 

Bij twijfel kan je steeds een bouwexpert contacteren voor advies.