Malines Group | Nieuws | Hoe breng je veilig ee...

Hoe breng je veilig een bod uit?

Vastgoednieuws

Hoe breng je veilig een bod uit?

16 maart 2022

Je hebt je droomwoning bezocht, bent helemaal overtuigd en hebt besloten om een bod uit te brengen. Maar... Een bod uitbrengen, hoe doe je dat nu? En vooral: hoe doe je dit veilig? Een bod uitbrengen doe je niet zomaar, het is een belangrijke beslissing dat je maakt en waarvoor je hoogstwaarschijnlijk de komende 20 of 25 jaar zal gaan afbetalen. Een erg spannend moment dus! Bovendien is het uitbrengen van een bod bindend. Dit is waarom het belangrijk is om je op voorhand altijd goed te informeren voordat je deze stap neemt.

Een bod is bindend, wat betekent dat eigenlijk? 

Wanneer het bod minstens het goed en de geboden prijs nauwkeurig en zonder enig voorbehoud bepaald, spreken we van een bindend bod. Enkel wanneer de verkoper het bod van de mogelijke koper aanvaard, is er sprake van verkoop. Wanneer de verkoper niet akkoord gaat met de geboden prijs of één van de randvoorwaarden, kan de eigenaar het bod weigeren of kan de koper een nieuw bod uitbrengen als hij/zij dit wenst. De vraagprijs bieden staat niet automatisch gelijk aan kopen. De eigenaar moet je bod wel degelijk aanvaarden.  

 

Hoe stel je veilig een bod op? 

Voor het opstellen van je bod doe je best een beetje research en ben je bovendien verplicht enkele belangrijke gegevens te vermelden. Dit om een zekerheid te hebben dat je als koper genoeg kennis hebt over (de staat van) het aangeboden pand. Hiervoor kan je beroep doen op de publiciteit dat gemaakt werd rond de verkoop van de woning, zoals foto’s en of beschrijvingen over het pand of je kan contact opnemen met de verkoper om bijkomende informatie te vragen.  

 

Om het uiteindelijke bod uit te brengen bestaat er geen vast document waaraan je je moet houden, sterker nog: je kan een bod zelfs mondeling uitbrengen – al is dit zeker niet aangeraden. 

 

Wanneer je mondeling een bod uitbrengt heb je geen enkel bewijs van je bedoelingen en je vermeld bij het uitbrengen van je bod best ook wat extra modaliteiten naast het pand en de prijs: de geboden prijs, de volledige naam van de potentiële koper, adres van het pand, de tijdsduur van je bod (een einddatum vermelden in je bod zorgt ervoor dat je als koper niet eindeloos aan het lijntje gehouden wordt) en de ondertekening + datum.  

 

Daarnaast is het als potentiële koper een slimme zet om een ‘opschortende voorwaarde’ bij te voegen in je bod. Dergelijke voorwaarde zorgt ervoor dat de verkoop pas tot stand komt bij het invullen van een voorwaarde (bv. het verkrijgen van een krediet). Dit is voor jou een extra veiligheid. Bijvoorbeeld wanneer iets niets zoals gepland loopt met het verkrijgen van je krediet of lening, zal de verkoop toch niet tot stand komen dankzij de opschortende voorwaarde, je kan je kosteloos terugtrekken en krijgt zelfs je betaalde voorschotten teruggestort. Let op: je dient je wel te houden aan de afgesproken termijn die werd overeengekomen. Neem dus zeker ook een termijn voor je opschortende voorwaarde.  

 

Nog enkele extra tips voor het uitbrengen van een bod: 

 ﹒ Let op met het versturen van sms’jes naar de koper: dit kan beschouwd worden als het ‘begin van een bewijs’ van een bod, of kunnen wijzen op een intentieverklaring tot aan- of verkoop.  

﹒ Analyseer de situatie én de concurrentie: wanneer je weet dat er veel interesse is in een eigendom weet je op voorhand dat je waarschijnlijk hoger zal moeten gaan bieden om je bod aanvaard te laten worden. 

﹒ Beperk je bod in tijd, zo ben je niet eindeloos gebonden door een bod. 

﹒ Doe je bod schriftelijk en laat het eventueel nalezen door een vastgoeddeskundige. 

﹒ Probeer tot een compromis te komen: een bod uitbrengen is een spel van geven en nemen. Streef naar een win-win situatie! 

﹒ Biedt – indien mogelijk - lager dan de vraagprijs, maar ook niet té laag. Zoek naar een goed evenwicht. Een bod is afhankelijk van twee factoren: De interesse en dus mogelijke andere bieders en of de eigenaar al dan niet akkoord gaat. Meer en meer is het de tendens van de vraagprijs of meer dan de vraagprijs te geven.  

 

Samengevat: denk goed na voor je een bod uitbrengt en doe het vooral niet mondeling. Indien je graag een extra zekerheid hebt bij het uitbrengen van je bod kan je altijd hulp vragen aan je erkend vastgoedmakelaar.  

 

Wij maken van uw vastgoed een mooi verhaal!