Malines Group | Nieuws | Heden investeren in va...

Heden investeren in vastgoed, is dat nog een slim idee?

Vastgoednieuws

Heden investeren in vastgoed, is dat nog een slim idee?

3 juli 2023

De vastgoedmarkt is onderhevig aan verschillende factoren, één van de belangrijkste is de rentestand. De afgelopen periode hebben we te maken gehad met stijgende rentes, wat invloed heeft op de kosten voor het ontlenen van geld. Dit kan potentieel gevolgen hebben voor beleggers die vastgoed willen aankopen. Echter, ondanks de stijgende rente zijn er nog steeds tal van aantrekkelijke mogelijkheden om te investeren in vastgoed. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke punten om in gedachten te houden bij het investeren in vastgoed ondanks de stijgende rentes.

Huurmarkt in opkomst: stijgende huurprijzen 

Hoewel de stijgende rente het duurder heeft gemaakt om te lenen, is er ook goed nieuws voor vastgoedbeleggers. Tegelijkertijd zien we met de stijgende rentes ook een stijging van de huurprijzen. De huurmarkt is momenteel in bloei en dit biedt beleggers de mogelijkheid om hun rendement te verhogen. Door te investeren in aantrekkelijke panden voor verhuur, bijvoorbeeld woningen met ruime slaapkamers, veel licht, een centrale locatie en tuin of terras, kunnen beleggers profiteren van de stijgende huurprijzen en een stabiel inkomen genereren. 

 

Energiezuinige panden: aantrekkelijkheid en renovatieplicht 

Bij het investeren in vastgoed is het van groot belang om rekening te houden met energiezuinigheid. Het kopen van een energiezuinig pand heeft verschillende voordelen. Ten eerste vermijdt men hiermee de renovatieplicht die opgelegd kan worden bij oudere panden met een minder gunstige energieprestatie. Daarnaast worden energiezuinige woningen over het algemeen als aantrekkelijker beschouwd door huurders, wat resulteert in een hogere vraag en mogelijk hogere huurinkomsten. Bovendien bespaar je de komende 5 à 10 jaar onderhoudskosten wanneer je kiest voor een nieuwbouw en heb je het recht te indexeren. De Vlaamse Regering bevroor de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen voor 1 jaar: van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023, om energetische renovatie te stimuleren en om de betaalbaarheid van wonen te garanderen. 

 
Concurrentie in de verhuurmarkt 

Bij het investeren in woningen voor verhuur, met name in nieuwbouw of gerenoveerde woningen of appartementen, kan je uitgaan van een grote interesse van potentiële huurders. In sommige gevallen zijn er zelfs meer dan 50 kandidaten voor één pand. Dit toont aan dat er een sterke vraag is naar huurwoningen met een goede energiescore, wat beleggers in staat stelt om hun panden gemakkelijk te verhuren en stabiele inkomsten te genereren. 

 

Waardestijging van vastgoed in België 

Een belangrijk punt om mee te nemen bij het investeren in vastgoed tijdens stijgende rentes is de algemene waardestijging van vastgoed in België. Historisch gezien zijn vastgoedprijzen in België nog nooit gedaald in waarde; ze zijn alleen maar gestegen. Daarom is het uitstellen van een aankoop geen verstandige keuze, aangezien dit kan leiden tot het mislopen van mogelijke waardestijgingen en het verlies van potentiële winst. 

 

Sociale verhuur: een aantrekkelijke optie 

Naast de reguliere verhuurmarkt biedt ook sociale verhuur interessante mogelijkheden voor vastgoedbeleggers. Er is momenteel een groot tekort aan sociale huurwoningen, wat betekent dat ook hier de vraag groot is. Hoewel de huurprijs in sociale verhuur iets lager kan liggen, biedt deze optie wel de zekerheid van tijdige betalingen en dekking van eventuele schade door het sociaal verhuurkantoor (SVK). 

 

Conclusie? 

Hoewel stijgende rentes de kosten van leningen kunnen verhogen, biedt de huidige vastgoedmarkt nog steeds mooie kansen voor investeerders. Door de stijgende huurprijzen en de sterke vraag naar huurwoningen kunnen beleggers nog steeds rendabele investeringen doen. Het is echter belangrijk om te letten op energiezuinige panden, nieuwbouwmogelijkheden en de waardevastheid van vastgoed in België. Bovendien biedt sociale verhuur een aantrekkelijke optie met garanties en tekorten op de markt. Het investeren in vastgoed blijft een solide strategie, zelfs tijdens perioden van stijgende rentes.