Malines Group | Nieuws | EPC & EPB, wat is het...

EPC & EPB, wat is het verschil?

Vastgoednieuws

EPC & EPB, wat is het verschil?

19 september 2023

In de wereld van vastgoed en woningbouw komen tal van afkortingen en termen voorbij die soms verwarrend kunnen zijn. Twee van deze afkortingen zijn EPB en EPC, die allebei te maken hebben met de energieprestaties van gebouwen. Maar wat betekenen ze eigenlijk en hoe verschillen ze van elkaar? In dit artikel duiken we dieper in op het onderscheid tussen EPB en EPC én delen we bovendien 5 waardevolle tips om de energieprestatie van je vastgoed te verbeteren.

EPB vs. EPC 

 

EPB: is een afkorting voor Energie Prestatie en Binnenklimaat. Het heeft betrekking op de regelgeving en normen die vaststellen aan welke energieprestatie een gebouw moet voldoen. Het omvat aspecten zoals isolatie, ventilatie, verwarming, en koeling. Het doel van EPB is om de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. 

EPC: staat voor Energieprestatiecertificaat. Dit is een document dat de energieprestatie van een gebouw in kaart brengt. Het EPC geeft een inschatting van het energieverbruik van het gebouw en voorziet potentiële kopers of huurders van informatie over de energie-efficiëntie ervan. Hoe lager het EPC-getal, hoe energiezuiniger het gebouw. 

 

5 Tips voor een beter EPC 

  1. Isolatie: een goed geïsoleerd gebouw kan aanzienlijk besparen op verwarmings- en koelingskosten. Zorg voor voldoende isolatie in muren, daken en vloeren om warmteverlies te minimaliseren. 

  1. Hoogrendementsbeglazing: Vervang enkel glas of standaard dubbel glas door hoogrendementsglas. Deze beglazing houdt warmte binnen en kou buiten, waardoor je minder zal moeten verwarmen in de winter en minder moet koelen in de zomer.  

  1. Efficiënte verwarming en koeling: kies voor energiezuinige verwarmings- en koelsystemen, zoals warmtepompen of zonneboilers. Deze systemen halen energie uit duurzame bronnen en verlagen de CO2-uitstoot. 

  1. Ventilatie met warmteterugwinning: Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Kies voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, waarbij de warmte van afgevoerde lucht wordt overgedragen aan de verse buitenlucht. 

  1. Duurzame energiebronnen: overweeg het gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen om duurzame energie op te wekken. Hierdoor produceer je je eigen energie en ben je minder afhankelijk van niet-hernieuwbare bronnen. Een thuisbatterij is ook steeds een goede investering wanneer je bijvoorbeeld vooral ‘s avonds thuis bent en huishoudelijke apparaten gebruikt. 

 

Nog verdere vragen over het EPC, EPB of andere attesten?  

Aarzel niet ons te contacteren.