Malines Group | Nieuws | Een gerenoveerde wonin...

Een gerenoveerde woning en toch een slecht EPC? Dit is wat je eraan kan doen

Vastgoednieuws

Een gerenoveerde woning en toch een slecht EPC? Dit is wat je eraan kan doen

23 februari 2023

EPC staat voor energieprestatie certificaat en geeft aan hoe energiezuinig je woning of appartement is. Om een lage EPC-score te bekomen zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen: isoleer je dak, muren en vloer, plaats zonnepanelen en een warmtepomp, plaats nieuwe ramen, …

Wanneer je je woning of appartement wil verkopen, ben je verplicht een geldig EPC-attest te laten opmaken om de energiezuinigheid te laten vaststellen. Alleen komt het vaak voor dat je ondanks de energetische renovaties die je uitvoerde, toch een hoger EPC bekomt dan je gehoopt had.

 

De boosdoener? Als je niet kan aantonen met bewijsmateriaal (bijvoorbeeld facturen van een aannemer, kassaticketjes van de isolatie of foto’s van de uitgevoerde werken) dat je de renovaties uitvoerde (of liet uitvoeren) worden deze niet meegerekend in het rapport en wordt er uitgegaan van standaardwaarden – wat uiteraard niet altijd in je voordeel speelt. Een belangrijke tip is dus om een map aan te leggen waarin je alles verzameld van alle energetische renovaties om deze te kunnen voorleggen aan de EPC- specialist. 

 

Beschik je toch nog over een slechte EPC-score en heb je geen idee hoe je aan een betere EPC-score kan komen? 
Hieronder geven we je graag nog enkele handige tips.  

 

 • Isoleren is alles: een groot deel van de energie die wordt gebruikt om je huis te verwarmen, kan verloren gaan door slechte isolatie. Zorg ervoor dat je muren, dak en vloeren goed zijn geïsoleerd om warmteverlies te minimaliseren. 
   
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en kan ook helpen om energie te besparen. Een goed geventileerd huis hoeft minder verwarmd te worden omdat er minder vocht in de lucht zit. 
   
 • Verwarming: Kies voor een zuinige verwarmingsinstallatie, zoals een condensatieketel of warmtepomp en installeer thermostatische radiatorkranen. Zorg ook voor een regelmatig onderhoud van de verwarmingsinstallatie voor een zo zuinig mogelijk verbruik.
   
 • Zonnepanelen: Overweeg om zonnepanelen te installeren om je eigen groene energie op te wekken en je energiefactuur te verlagen. Ook een batterij is een goed idee om te overwegen. 
   
 • Dubbel glas: Vervang enkel glas door dubbel glas of hoogrendementsglas om warmteverlies te verminderen en het comfort in huis te verbeteren. Dat is op termijn niet alleen goedkoper, maar ook meer comfort!

 

Door deze maatregelen te nemen, verlaag je je EPC-score en tegelijkertijd draag je bij aan een beter milieu en lagere energiekosten. Mooi meegenomen én je eigendom zal meteen stijgen in prijs en dus beter in de markt liggen!