Malines Group | Nieuws | Welke bijkomende koste...

Welke bijkomende kosten zijn er bij nieuwbouw?

Nieuwbouw

Welke bijkomende kosten zijn er bij nieuwbouw?

23 januari 2024

Bij Malines Group begrijpen we dat de aankoop van een nieuwbouwwoning of -appartement niet het standaard traject is en daarom roept het soms wat extra vragen op. In dit artikel gaan we dieper in op de werkwijze en het financieel aspect, zodat je goed voorbereid bent tijdens de zoektocht naar jouw nieuwe thuis of investering.

We werken voor dit artikel met een voorbeeld ter verduidelijking. Stel: je ziet online een appartement in een nieuwbouwproject voor 300.000 euro. De prijs online wordt steeds geadverteerd zonder extra kosten. Je moet er dus nog BTW, registratierechten, notariskosten en kosten voor nutsvoorzieningen bijrekenen.  

 

Normaliter is een aankoop van een nieuwbouwwoning of appartement volledig onderhevig aan 21% BTW. In de praktijk vindt er echter vaak een opsplitsing plaats tussen grondwaarde en constructiewaarde wanneer de grondeigenaar en de eigenaar van de constructies niet dezelfde zijn. In dat geval betaal je steeds 12% registratierecht op de grondwaarde en op de constructiewaarde betaal je dan 21% BTW. Wanneer het project én jij als koper in aanmerking komen voor het tijdelijk verlaagd BTW-tarief van 6% voor sloop en heropbouw, geniet je van 6% BTW op de constructie i.p.v. 21%. Benieuwd of je in aanmerking komt? De voorwaarden ontdek je in dit artikel

 

Voor het ereloon van de notaris, uw aandeel in de basisakte alsook de aansluitingskost van de nutsvoorzieningen (aansluiting water, elektriciteit en gas) adviseren we gemiddeld een 10.000 euro additioneel te rekenen. 

 

Voorbeeld 

Appartement                                            €300.000

Grond €100 000 + 12% registratie =     €12.000 

Constructie €200.000 + 21% BTW =     €42.000

Notaris & nuts                                     +-  €10.000

_________________________________________________

TOTAAL                                                  +- €364.000 

 

De betaling van nieuwbouw verloopt in tegenstelling tot bestaand vastgoed gradueel. D.w.z. dat je bij de verkoopovereenkomst steeds een voorschot van 5% van de aankoopsom betaalt. De akte zal uiterlijk 4 maanden later verlijden en dan koop je bij nieuwbouw steeds de grond aan en betaal je de registratierechten. Dit weliswaar na het in mindering brengen van het reeds betaalde voorschot. De constructiewaarde betaal je vervolgens naar vordering der werken. Hiervoor splitst men het bouwproces op in verschillende stappen. Per stap die men voltooid, zal de koper dat onderdeel van de constructie betalen alsook de BTW die op dat specifiek deel van toepassing is. 

 

Mooie extra bij nieuwbouw? De meeste nieuwbouwprojecten worden gebouwd naar de BEN20 of BEN30 normen, wat wil zeggen dat ze bijna-energieneutraal zullen zijn. Hierdoor krijg je gedurende 5 jaar 50% (bij BEN30) of 100% (bij BEN20) korting op onroerende voorheffing en geniet je vanzelfsprekend van een laag verbruik. 

 

Heb je verder nog vragen over (de aankoop van) nieuwbouw?  
Aarzel dan niet contact op te nemen.