Malines Group | Nieuws | FAQ: Wat zijn de koste...

FAQ: Wat zijn de kosten bij de aankoop van een huis?

Vastgoednieuws

FAQ: Wat zijn de kosten bij de aankoop van een huis?

26 december 2023

Een woning aankopen is een grote stap. Naast de aankoopprijs zijn er verschillende andere kosten waarmee je als koper rekening moet houden. Welke bijkomende kosten er allemaal zijn en waar je nog extra rekening mee moet houden bij de aankoop van een huis? Dat lichten we hieronder toe.

Welke belangrijke bijkomende kosten komen bij het aankopen van een huis? 

 

Notariskosten 

Deze kosten omvatten het opstellen van de aankoopakte en de eigendomsakte. De tarieven kunnen variëren op basis van de waarde van het onroerend goed en de notaris die je kiest. Makkelijk een berekening maken van deze kosten doe je via deze website.  

 

Registratierechten 

Bij de aankoop van een huis moet je registratierechten betalen aan de overheid. De hoogte van deze kosten varieert afhankelijk van de regio en de aankoopprijs van het eigendom. In Vlaanderen betaal je vandaag 3% op je eerste gezinswoning. Ga je de woning of het appartement energiezuinig renoveren? Dan geniet je van 1% registratierecht. Bij bouwgrond en tweede woningen betaal je nog 12%. Let op: in het Brussels gewest en Wallonië is deze regelgeving anders. 

 

Kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling 

Als je een hypotheek afsluit, kunnen er advies- en bemiddelingskosten zijn die aan de hypotheekadviseur moeten worden betaald. 

 

Een schuldsaldoverzekering 

Het is niet verplicht, maar wel aanbevolen. Deze verzekering garandeert - in geval van overlijden voor het aflopen van het hypothecair krediet - een terugbetaling van het hele kapitaal of een deel ervan (afhankelijk van het verzekerde kapitaal). 

 

Misschien niet waar je als eerste aan denkt, maar vergeet de verhuiskosten niet: denk aan de kosten voor het verhuizen van al je bezittingen naar je nieuwe thuis, eventueel door middel van een verhuiswagen, de verpakkingsmaterialen en eventuele opslagkosten. 

 

Voorbereiding is het halve werk 

Het is verstandig om een gedetailleerd budget op te stellen dat rekening houdt met alle mogelijke kosten. Bespreek met je makelaar en hypotheekadviseur wat je kunt verwachten, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.