Malines Group | Nieuws | 4 valkuilen om te verm...

4 valkuilen om te vermijden bij het kiezen van jouw woonkrediet

Vastgoednieuws

4 valkuilen om te vermijden bij het kiezen van jouw woonkrediet

3 juni 2023

Het vinden van een interessant woonkrediet is een cruciale stap in de zoektocht naar een eigen huis. Het is belangrijk om de financiële aspecten van een woonkrediet zorgvuldig uit te zoeken en valkuilen te vermijden die kunnen leiden tot onnodige kosten of financiële beslommeringen op de lange termijn. In dit artikel geven we je vier valkuilen die je best kan vermijden bij het uitkiezen van een zo interessant mogelijk woonkrediet.

Lage rentevoet, hoge kosten  

Veel kredietverstrekkers adverteren met lage rentevoeten om klanten aan te trekken. Hoewel een lage rentevoet aantrekkelijk lijkt, is het belangrijk om ook naar de bijkomende kosten te kijken. Sommige kredietverstrekkers brengen verborgen kosten in rekening na het afsluiten van je woonkrediet, denk hierbij aan dossierkosten, schattingskosten, administratieve kosten, enzovoort. Deze kosten kunnen de initiële besparingen van een lage rentevoet tenietdoen. Zorg er dus voor dat je een totaalbeeld hebt van alle kosten die gepaard gaan met het woonkrediet voordat je een beslissing neemt. 

 

Te korte looptijd 

Een andere valkuil is het kiezen van een te korte looptijd voor je woonkrediet. Een kortere looptijd kan aantrekkelijk lijken omdat het betekent dat je sneller verlost bent van je afbetaling en minder rente betaalt. Echter kan een kortere looptijd ook leiden tot hogere maandelijkse aflossingen die mogelijk niet binnen je budget passen. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen een redelijke looptijd en maandelijkse aflossingen die haalbaar zijn voor jouw financiële situatie. 

 

Verborgen voorwaarden en beperkingen 

Bij het afsluiten van een woonkrediet is het essentieel om alle voorwaarden en beperkingen grondig te lezen en ui te spitten. Sommige kredietverstrekkers kunnen specifieke voorwaarden opleggen, zoals verplichte verzekeringen of boetes bij vervroegde aflossing. Deze verborgen voorwaarden kunnen leiden tot extra kosten en beperkingen op de lange termijn. Neem de tijd om de kleine lettertjes te lezen en stel vragen aan de kredietverstrekker om eventuele onduidelijkheden op te helderen. 

 

Onvoldoende vergelijking van verschillende aanbieders 

Een veelvoorkomende valkuil is het niet grondig genoeg vergelijken van verschillende aanbieders voordat je een woonkrediet afsluit. Elke kredietverstrekker hanteert zijn of haar eigen voorwaarden, rentetarieven en kostenstructuren. Door slechts één aanbieder te benaderen, loop je het risico dat je een betere deal misloopt. Neem de tijd om verschillende kredietverstrekkers te vergelijken en vraag prijsvoorstellen aan om een weloverwogen keuze te maken.