Malines | FAQ | Voorlopige oplevering en definitieve oplevering

Wat is de betekenis van “voorlopige oplevering” en “definitieve oplevering”? Wat is het verschil?

Veelgestelde vragen

Wat is de betekenis van “voorlopige oplevering” en “definitieve oplevering”? Wat is het verschil?

Naar faq

De Wet Breyne bepaalt dat de oplevering van een nieuwbouw in twee fases moet gebeuren, met name de voorlopige oplevering in latere fase de definitieve oplevering. 

 

De voorlopige oplevering

De voorlopige oplevering vindt plaats als het gebouw of privatief afgewerkt is. Doorgaans is het de aannemer of bouwpromotor die de bouwheer uitnodigt om tot voorlopige oplevering over te gaan. Er wordt een rondgang georganiseerd in aanwezigheid van de aannemer, de architect en de bouwheer om na te gaan of de werken goed en conform het lastenboek en plannen zijn uitgevoerd. Vervolgens wordt een proces verbaal van voorlopige oplevering opgemaakt waarin alle punten genoteerd worden die nog moeten afgewerkt of gecorrigeerd worden. Het is aan te raden om dit zeer nauwkeurig te doen en tevens een termijn te vermelden waarbinnen de aannemer de vermelde punten moet uitvoeren. Gelet op de belangrijke gevolgen die gekoppeld worden aan de voorlopige oplevering, adviseren we om je te laten bijstaan bij dit proces. Belangrijk om weten is dat een voorlopige oplevering van een privatief in een mede-eigendom nooit kan plaatsvinden zonder dat gemene delen in de mede eigendom voorlopig zijn opgeleverd.

Alle gebreken die op het ogenblik van voorlopige oplevering zichtbaar waren, worden verondersteld aanvaard te zijn. Indien je als koper bepaalde gebreken niet hebt laten noteren op het proces-verbaal van voorlopige oplevering, terwijl ze wel zichtbaar waren (of geacht worden zichtbaar te zijn), dan kun je je hiervoor niet meer tot de aannemer richten.

Na de voorlopige oplevering begint de zogenaamde waarborgtermijn te lopen. Dit is de (doorgaans) éénjarige termijn tussen de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering, waarbinnen de aannemer gehouden is de herstellingen uit te voeren van gebreken die nog opduiken.

 

De definitieve oplevering

De definitieve oplevering vindt (in het kader van de Wet Breyne) ten vroegste één jaar na de voorlopige oplevering plaats, doorgaans opnieuw op uitnodiging van de aannemer. Als de werken die nog dienden te gebeuren bij de voorlopige oplevering of gedurende de waarborgtermijn nog niet werden uitgevoerd, dan weigert de bouwheer best de definitieve oplevering. In het andere geval wordt een proces-verbaal van definitieve oplevering opgemaakt.

Bij de definitieve oplevering worden de werken aanvaard door de bouwheer. Vanaf dat ogenblik begint de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en architect te lopen. Let wel: het is perfect mogelijk om contractueel te voorzien dat de tienjarige aansprakelijkheid een aanvang neemt bij de voorlopige oplevering. Veelal gebeurt dit in de praktijk op deze manier.

Voor aannemingswerken die niet onder het toepassingsgebied vallen van de Wet Breyne geldt dergelijke verplichting niet, maar heel vaak wordt contractueel in een gelijkaardige regeling voorzien. De tweefasige oplevering is dan ook een veelvoorkomende werkwijze.