Malines | FAQ | Een bod uitbrengen

Hoe kan ik een bod uitbrengen?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een bod uitbrengen?

Naar faq

Je hebt je droomwoning bezocht, bent helemaal overtuigd en hebt besloten om een bod uit te brengen. Maar... Een bod uitbrengen, hoe doe je dat nu? En vooral: hoe doe je dit veilig? 

 

Voor het opstellen van een correct en geldig bod is het verplicht om enkele belangrijke gegevens te vermelden. 
Het is als potentiële koper belangrijk om te overwegen om een ‘opschortende voorwaarde’ op te nemen in je bod. Dergelijke voorwaarde zorgt ervoor dat de verkoop pas tot stand komt bij het vervullen ervan.  De meest voorkomende is een opschortende voorwaarde voor het verkrijgen van een krediet. Zo bouw je als koper een extra veiligheid in, voor het geval je krediet of lening toch zou worden geweigerd. Dankzij de ingebouwde opschortende voorwaarde zal dan de verkoop toch niet tot stand komen, je kan dan ook kosteloos van je verkoop afzien.  In het geval je reeds een voorschot of waarborg hebt betaald zal u deze ook volledig kunnen recupereren.

 

Om zeker te zijn dat je bod juridisch correct is opgemaakt, sluitend is, en je de nodige garanties biedt over de mogelijke voorwaarden, gebruikt Malines Group altijd een standaarddocument voor het uitbrengen van een bod. Dit boddocument wordt éénzijdig opgemaakt en ondertekend door de koper, al dan niet met opschortende voorwaarden, en de geldigheid wordt tevens beperkt gemaakt in tijd. Dit document zal vervolgens door Malines Group worden voorgelegd aan de verkoper. Indien de verkoper binnen de geldigheidstermijn van het uitgebrachte bod instemt met het bedrag en/of de eventuele randvoorwaarden zal de verkoper dit document tegentekenen voor akkoord. Indien de verkoper heeft tegengetekend voor akkoord is er een verkoop tot stand gekomen en is het bod bindend en sluitend, dit onder voorbehoud van het vervullen van de eventuele opgenomen opschortende voorwaarden.

 

Een bindend bod

Wanneer het bod minstens het goed en de geboden prijs nauwkeurig en zonder enig voorbehoud bepaalt, spreken we van een bindend bod. Enkel wanneer de verkoper het bod van de mogelijke koper heeft aanvaard, is er sprake van een verkoop en is het bod bindend onder voorbehoud van het vervullen van de eventuele opgenomen opschortende voorwaarden.

Indien de verkoper binnen de geldigheidstermijn van een uitgebracht bod zijn akkoord geeft over het bedrag en/of de eventuele randvoorwaarden is er een verkoop tot stand gekomen en is het bod bindend en sluitend, dit onder voorbehoud van het vervullen van de eventuele opgenomen opschortende voorwaarden. Wanneer de verkoper niet akkoord gaat met de geboden prijs of één van de randvoorwaarden, kan de eigenaar het bod weigeren of kan de koper een nieuw bod uitbrengen als hij/zij dit wenst. 

De vraagprijs bieden staat niet automatisch gelijk aan kopen. De eigenaar moet je bod in dat geval nog wel degelijk aanvaarden.  

Let op: bijv. een sms’je naar de (ver-)koper zou kunnen beschouwd worden als het ‘begin van een bewijs’ van een bod, of kunnen wijzen op een intentieverklaring tot aan- of verkoop. Uiteraard zijn dit uitzonderingen en precedenten, doch zijn er in het verleden op deze manier reeds aan-/verkopen juridisch afgedwongen geweest.